Good Place Warsaw

…zdecydowanie Kaisanbutsu (Gruba Ryba)

Gruba Ryba to restauracja na warszawskiej Woli, która w ofercie ma dania kuchni japońskiej i tajskiej. Tym razem jednak wybrałem się nie z zamiarem – jak to zwykle robię – sprawdzenia całej karty, czy raczej tak wielu dań, jak to jest fizycznie możliwe, nie! Mój cel był jasny i z góry określony, a był nim ramen. Wiem też, że w poprzedniej lokalizacji (przy Kasprzaka) Gruba Ryba słynęła ze swojego sushi, po zmianie lokalizacji moi kulinarni znajomi zaczęli zachwalać lokal jako miejsce na japoński rosół. Przyczyn tej zmiany i nowego oblicza lokalu doszukiwałem się przy Karolkowej.

 

Wystrój standardowy, nie odbiegający od nawiązującego do Japonii standardu – swoją drogą jestem ciekaw, czy w katalogach meblowych dla restauracji są sugestie typu “boks w stylu wschodnim”. Oko zawiesić można na wielkich, popkulturowych i kolorowych obrazach zdobiących niemal każdą ścianę lokalu. Menu zwraca uwagę na regularne promocje, w tym 50% zniżki na ramen w poniedziałki.

 

Posiłek zaczynam wakame z sosem chuka (19zł), mam straszną słabość do undarii pierzastej (glonów jadalnych), tu w wersji z blendowanym sosem orzechowym. Co ciekawe, w Japonii nie spotkałem się z tego typu podaniem – wakame chuka jest po prostu marynowane w oleju chilli, sosie sojowym, imbirze i sezamie.

 

 

Przechodząc do najważniejszego, ramen występuje w karcie w sześciu odmianach. Są klasyczne Tonkotsu z boczkiem kakuni i wieprzowiną chasu na bulionie wieprzowym, Shio z kurczakiem na bulionie rybno-drobiowym oraz wersja wegetariańska na miso. Do jednego wora wrzucony jest Udon, który jest innym rodzajem zupy, z charakterystycznym, grubym makaronem zbożowym z mąki pszennej.

 

Najciekawszą zupą jest zdecydowanie Kaisanbutsu (32PLN,dosłownie “produkt morski”), czyli bulion drobiowo-rybny wzbogacony o sashimi! I to niemałą ich porcję, dostałem tuńczyka, łososia i rybę maślaną. Poza makaronem ramen, w środku znajdziemy jeszcze tamago, krewetki, grzyby mun, kamaboko, kampio, pora, dymkę i kiełki mung. Wszystko posypane sezamem do smaku, a jest on warty zainteresowania – jedna z najciekawszych pozycji pośród warszawskich rameniarni!

Shio (28PLN) to wybór bardziej konserwatywny, choć i tu nie zabraknie rumieńców. Od poprzednika odróżnia go obecność panierowanego kurczaka, z warzyw poczujemy ogórka, kamboko, bonito i kukurydzę, za którą osobiście w ramenie nie przepadam. Wciąż, jest to bardzo smakowity wybór, utwierdzający mnie w przekonaniu, że Gruba Ryba potrafi karmić zróżnicowanie i dobrze.


Duża oferta i przyjazne ceny – zwłaszcza biorąc pod uwagę promocję – sprawiają, że do Grubej Ryby trafię jeszcze nie raz. O dziwo, najsłabszym elementem całości wydawał mi się bulion, może to właśnie przez przygotowanie jednej bazy pod kilka rodzajów? Tak czy inaczej jest dobrze, smacznie i aromatycznie. Polecam, zwłaszcza jeśli chcecie spróbować “produktów morskich”.

Gruba Ryba


Siedmiogrodzka 1
Warszawa, Wola

22 428 12 15
.
FB
pon-ndz 11:00-23:00
Gruba Ryba Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

 

Skomentuj jako pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tu byłem!

Instagram  @goodplacewarsaw