Good Place Warsaw

…zdrowa moda (Wegemama)

Wspominałem już wcześniej, że o Wegemamie napiszę, voila! Czas odważnie zrobić krok w kierunku kuchni wegańskiej, co nie zdarza mi się często, za to coraz chętniej. Wegemama jest ładna, jasna i przyjemna jak zdjęcie z magazynu dla kobiet, przyjazną atmosferę potęgują różowe koszule obsługi, odważna zieleń – w tym gablota wzbogacona o szemrzący strumyk i ciche rozmowy gości. Udany koncept może tłumaczyć osoba Michała Kicińskiego, współzałożyciela CD-Projekt – dzięki sukcesowi Wiedźmina (grałem, co prawda tylko jedynkę, ale zawsze) firmy znanej na całym świecie.

Darmowa woda jest zawsze dobrym pomysłem, a w czasach upałów jest pomysłem wybitnie dobrym. Nie byłbym sobą, gdybym w karcie nie odnalazł elementów kuchni azjatyckiej, a tych tutaj nie brakuje. Na początek spring rolls (22pln) czyli nemy, świeże sajgonki nadziane świeżymi warzywami i owocami, makaronem ryżowym, bio tempehem, kiełkami i ziołami. Wyglądają kapitalnie, a i smakują bardzo świeżo, pasowałyby nawet na deser. Nie można zapomnieć o sosach: hoisin, wymiatającym miso sezamowym i grejpfrutowo-sojowym z kolendrą.

Spróbowałem wegetariańskiego bibimbapu, dania kuchni koreańskiej i tu już nie mogę kryć lekkiego rozczarowania: miska była zbyt płytka, żeby wymieszać składniki, robiony na miejscu gochujang nie miał formy pasty, a płynnego sosu. Wciąż składniki pozostały smaczne i świeże: grzyby shiitake, marchewka, ogórek zielony, kiełki bambusa, kimchii, marynowane tofu i glony nori. Jako bazę można wybrać quinoę, kaszę jaglaną bądź ryż basmanti, pomimo tradycyjnego wyboru ostatniego, to danie nie miało dla mnie wiele wspólnego z oryginałem.

Stir-fry (28PLN) odebrałem bardzo pozytywnie! Jak ja lubię miseczki, ładnie i zgrabnie oddzielone od siebie dodatki, to nawet nie jest kwestia estetyczna, a przyjemniej się tak je. Tu dostajemy osobno warzywa z woka: brokuł, cukinię, groszek cukrowy, paprykę, marchew z dodatkiem grzybów shitake, szpinak wodny, kolendrę meksykańską, kiełki groszku. Wgryźć można się w tempeh macerowane w kozieradce, zagryźć sałatką Świeże Ziele. Quinoa uzupełnia danie, choć podobnie jak w poprzednim przypadku – są różne opcje.

Wegemama ma ciekawe opcje lunchowe, menu sezonowe i ciągle ewoluująca karta dań. Pojawiają się drobne błędy, jednak z tego co widać – są szybko naprawiane, prawdziwą próbą tego miejsca będzie moment, w którym osłabnie na niego moda. Wiem, że kuchnia się broni – jest to jedno z najsmaczniejszych wege miejsc, zarazem jest stosunkowo od innych droższe. Póki co wiem, że to zdrowa moda.

Wegemama
Strona: http://wegemama.com
Adres: Marszałkowska 28, Śródmieście Południowe
Godziny otwarcia:
pon 12:00-18:00
wt-ndz 12:00-21:00
Numer telefonu:

Wegemama Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj jako pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *