Warszawa na wynos cz.1

...

Łódeczki ziemniaczane faszerowane kurczakiem

...

Najlepsze koktajl bary w Poznaniu

...
„Jem mięso” i lektury okołokulinarne

„Jem mięso” i lektury okołokulinarne

Przerywając długie milczenie - obecna sytuacja zabrała mi swobodę, za to wcisnęła w ręce znacznie więcej pracy - wracam z propozycją lektur okołokulinarnych. Czyli jakich? Jako miłośnik poezji, nie mogłem na liście nie umieścić aktualnego tomiku, jest przewrotna...

Słodki tort z serem Mozarella STG i kremem malinowym

Słodki tort z serem Mozarella STG i kremem malinowym

Jeszcze niedawno zapraszałem do wspólnego gotowania przy okazji ostatniej wizyty w Akademii Kulinarnej Whirpool, jeśli ktoś przeoczył: Pieczone pory z Prosciutto di Parma z Gorgonzola Piccante ChNP A już, dzięki szkoleniom True Italian Taste, podsuwam kolejny przepis,...

Crispy duck pancacke (Viet Station)

Crispy duck pancacke (Viet Station)

Powinienem napisać, że późnozimowa, lecz biorąc pod uwagę zjawiska klimatyczne, znacznie bardziej pasuje wczesnowiosenna, tak czy inaczej, przechadzka Chmielną zaprowadziła nas do Viet Station. Byliśmy w troje, poprawka, we czworo - ja, Ola, Doris i Dramacik, pierwsza...

Trzy soczyste dni (Natura Cold Press)

Trzy soczyste dni (Natura Cold Press)

Na studiach przeczytałem, że każdy szuka swojej drugiej połówki jabłka ("Uczta" Platona), a ja w ostatnich dniach znalazłem sporo warzyw i owoców w łatwo przyswajalnej formie soku. Konkretnie półtora kilograma tychże w jednej, półlitrowej butelce. Gratulacje -...

Czwartkowe aperitivo (Cucina Mia)

Czwartkowe aperitivo (Cucina Mia)

Znajdujący się przy Placu Trzech Krzyży Sheraton Grand przez lata był dla mnie synonimem elegancji. Elegancji przykurzonej, rodem z poprzednich dekad, pamiętającej dobrze dziki kapitalizm sprzed trzydziestu lat i imiona wszystkich członków PZPN. Cucina Mia to nowa...

Romantyczny jak ja (Pałac Romantyczny)

Romantyczny jak ja (Pałac Romantyczny)

Romantyczna ze mnie dusza, to i Pałac Romantyczny zabrzmiał jak miejsce, które chciało, żebym je odwiedził. Podróż z Warszawy do Torunia nie należy do długich, a w dobrym towarzystwie czas zakrzywia się na krawędziach, dlatego prędko mogłem pod pałacem stanąć i już na...

Warszawa na wynos cz.1

Warszawa na wynos cz.1

Warszawa na wynos cz.1 Po chwilowej odwilży, jezioro gastronomii skuł lód większy, niż kiedykolwiek przedtem – co nie oznacza, że należy się poddać. Dlatego dziś przedstawiam Wam pierwszą część serii „Warszawa na wynos”, która (wbrew nazwie)...
Łódeczki ziemniaczane faszerowane kurczakiem

Łódeczki ziemniaczane faszerowane kurczakiem

Łódeczki ziemniaczane faszerowane kurczakiem Mięso drobiowe to jedno z lepszych źródeł białka, a w połączeniu z sycącymi węglowodanami z ziemniaków, daje pełnowartościowy i sycący obiad. Warto przy tym obalić mit – jeszcze do niedawna słyszało się o...
Najlepsze koktajl bary w Poznaniu

Najlepsze koktajl bary w Poznaniu

Najlepsze koktajl bary w Poznaniu Jak już pewnie zauważyliście, w ostatnim czasie skupiłem się na scenie koktajlowej. Piwo kojarzy mi się ze studencką beztroską, wino zachwyciło mnie we Francji czy Toskanii, jednak to koktajle są trucizną, po którą najchętniej sięgam...
Sheraton Poznań / Rynek

Sheraton Poznań / Rynek

Sheraton Poznań / Rynek Była to moja pierwsza większa podróż od czasu lockdownu – w sierpniu odwiedziłem Poznań, miasto w którym kiedyś bywałem bardzo często, przez co teraz regularnie odczuwam tęsknotę. W ciągu kilku dni miałem okazję zobaczyć jak miasto się...
Pijalne złoto (CAVA)

Pijalne złoto (CAVA)

Zasadniczo powinna być to laurka – nic innego nie można pisać, gdy ktoś kończy osiemnaście lat. Z drugiej strony, w warszawskim biznesie gastronomicznym, gdzie pierwszą próbą ognia są trzy miesiące, a po trzech latach zostaje się weteranem, to lat osiemnaście...
Otwarcie w trybie hard (Bum Bum)

Otwarcie w trybie hard (Bum Bum)

Trzeba mieć charakter (przysłowiowe cohones), żeby otworzyć nową restaurację właśnie wtedy, kiedy mocni gracze ze sceny warszawskiej się zwijają, żeby wymienić kilka spadających gwiazd: Lobo Bistro, Ed Red (został lokal w Krakowie, dodatkowo można kupić…...
Przynieś mi jeść – najlepsze dostawy

Przynieś mi jeść – najlepsze dostawy

Izolacja nie musi oznaczać przerwy w odkrywaniu nowych smaków. Ba! Wszechobecne akcje spod znaku #wspieramgastro zachęcają do zamawiania z ulubionych restauracji, co zapewni im środki niezbędne do przetrwania tego trudnego okresu. Oczywiście zachęcam do odbioru...
„Jem mięso” i lektury okołokulinarne

„Jem mięso” i lektury okołokulinarne

Przerywając długie milczenie – obecna sytuacja zabrała mi swobodę, za to wcisnęła w ręce znacznie więcej pracy – wracam z propozycją lektur okołokulinarnych. Czyli jakich? Jako miłośnik poezji, nie mogłem na liście nie umieścić aktualnego tomiku, jest...
Crispy duck pancacke (Viet Station)

Crispy duck pancacke (Viet Station)

Powinienem napisać, że późnozimowa, lecz biorąc pod uwagę zjawiska klimatyczne, znacznie bardziej pasuje wczesnowiosenna, tak czy inaczej, przechadzka Chmielną zaprowadziła nas do Viet Station. Byliśmy w troje, poprawka, we czworo – ja, Ola, Doris i Dramacik,...