Zaznacz stronę

Cosmo Bar znajduje się na parterze „Cosmopolitan Twarda 4” (wiecie, że taka jest oficjalna nazwa budynku?). Z Cosmo zaprzyjaźniłem się już jakiś czas temu, gdy podczas pierwszego tastingu dowiedziałem się o praktykowanej tu filozofii zero waste, wycofaniu chemicznie przeładowanych cytrusów, był to też jeden z pierwszych lokali, który odrzucił plastykowe słomki – prekursorzy tak ważnego trendu. Cała ekologia jednak nie miałaby znaczenia, gdyby koktajle nie były dobre… A nie są. Są jedne z najlepszych! Tym chętniej powróciłem na dniach, by sprawdzić kartę jesienną, specjalnie wybrałem trzy ulubione mieszanki, których musicie spróbować:

Jarzębina

Ten smak przypomina mi młode lata! Miałem kolegę, który w październiku, po pierwszych przymrozkach zbierał jarzębinę na nalewkę – niska temperatura powoduje podwyższony poziom cukru w owocach (dlatego też Eiswein, wino robione z zamarzniętych winogron, jest tak szalenie słodkie). Tu jest słodycz, jednak nie jest ona nachalna, połączenie calvadosu, antonówki ( o której więcej będzie później) i kordiału limonkowego tworzy smak intrygujący, wciągający, skłaniający do refleksji. I bardzo możliwe, że jak to było w moim przypadku, do wspomnień. Cena: 27 PLN

Antonówka

Półdzika antonówka stanowi dobrą bazę dla dżemu, szarlotki czy konfitury, a najlepszą, jak udowodnił mi Cosmo, dla koktajlu. Tequila doskonale komponuje się tu z wędzoną solą, o ile połączenie to nie jest specjalnie odkrywcze, tak shrub z antonówki dodaje temu trójkątowi pikanterii. Antonówka pochodzi ponoć z ogrodu barmanki o wdzięcznym pseudonimie „Uzi”, która zdobyła moje serce sposobem, w jakim o alkoholach (i ich łączeniu) mówi. Cena: 27PLN

Pomidor

Co do trzeciego miałem spore wahania. Generalnie, karta Cosmo jest bardzo mocna, jest tu dużo wytrawnych i mocnych smaków, słodycz jest przedstawiona niebanalnie, koktajle wymykają się ustalonym schematom. Jest też on, Pomidor, który nie wydawał się czymś w moim guście. Jest to wariacja na Krwawej Mary, choć inna, odrobinę delikatniejsza, mniej pieprzna, pomidor spotyka kordiał limonkowy, wchodzi gładko, choć nie jet to smak w mojej strefie komfortu. I bardzo dobrze! Czasem trzeba sięgnąć po coś, co człowieka zaskoczy. Cena: 27PLN

 

Cosmo Bar


Twarda 4
Warszawa

.
FB
pon-czw
pt-sob
17:00-00:00
17:00-01:00

Share This

Share This

Share this post with your friends!