5 produktów z Portugalii!

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

5 produktów z Portugalii!

Jakiś czas temu miałem przyjemność brać udział w prezentacji produktów spożywczych z regionu Ribatejo, oczywiście z Portugalii. Organizatorem wydarzenia był Agrocluster Ribatejo, a miejscem spotkania Hotel Intercontinental. Nie tak dawno, bo w styczniu pisałem o świętach spędzonych w Lizbonie (aj, tęsknię!), a targi były dla mnie dobrą okazją do odświeżenia pamięci. Kulinarnej i nie tylko, ponieważ u mnie wyjątkowo blisko od kubków smakowych do serca – powszechnie znanego miejsca przechowywania wspomnień. Bez zbędnego przedłużania, przedstawię Wam pięć najciekawszych produktów spożywczych, przedstawionych podczas prezentacji. Niestety, organizator nie przesłał mi zdjęć, więc ilustracje pochodzić będą ze stron producentów (dokładne linki pod zdjęciami).

 

Medieval de Ourém

Jak często spotykacie wino o walorze historycznym? Ten mocny trunek produkowany jest tą samą metodą, która została opracowana przez braci Cystersów ponad osiemset lat temu. Obostrzeń jest wiele, certyfikat sprawia, że wino produkowane może być tylko przez odpowiednie winiarnie, oczywiście tylko na terenie historycznego regionu Ourem. Wino o rubinowej barwie i mocnych nutach czerwonych owoców, powinno być pite młode.

LE DIABLOTIN

źródło: www.mendesgoncalves.pt

Drugie miejsce podczas rozdania nagród Gulfood Awards za najbardziej innowacyjny produkt, pierwsze miejsce w moich ustach! Le Diaboltin to seria sosów, które łączą ostrą papryczkę piri-piri ze świeżymi i soczystymi owocami. Poza klasyka, dostępne są mieszanki z ananasem, pomarańczą i cytryną.

 

Chouriço

Najpopularniejsza portugalska kiełbasa, przypominająca hiszpańskie chorizo – możecie używać ich zamiennie. Sucha kiełbasa o mocno czosnkowym smaku, zawdzięcza swój kolor papryce, sprzedawana jest w pętach po dwadzieścia pięć centymetrów, ma niecałe cztery centymetry średnicy. We wszystkich dmach z muzyką fado (tradycyjne, melancholijne pieśni, wykonywane przy akompaniamencie gitar) sprzedawana jest smażone chourico – w ten sposób zasłużyło na przydomek „kiełbasy fado”. Najbardziej charakterystycznym sposobem podania jest polanie kiełbas aguardente (alkohol o mocy 29-60%) i podpalnie tak, żeby ogień nadał kiełbasie smak i pozwolił puścić sok.

 

Bacalhau

źródło: www.liporfir.pt

Dorsz, pomimo, że importowany z Norwegii i Islandii, jest poddawany tradycyjnym procesom suszenia i należy do klasyki kuchni portugalskiej. Konserwowany w słonej wodzie, suszony na słońcu, charakteryzuje się intensywnym zapachem i szarą barwą. Bacalhau à Brás to najpopularniejsze w Portugalii danie, dostępne niemal w każdej restauracji z kuchnią regionalną. W skład wchodzi właśnie suszony dorsz, drobno posiekane ziemniaki (w niektórych przypadkach nawet starte), jajka, oliwa i przyprawy.

Medronhada

źródło: esteiros.com

Medronhada, czyli dżem z jagód chruściny to mało znany, a bardzo smakowity przysmak. Świetnie sprawdzi się jako słodka alternatywa dla bardziej znanych odmian popularnych przetworów. Chruścina jagodna rośnie w klimacie górskim, jej jagody są wielokolorowe: od jasnozielonych, po ciemnoczerwone. Nazwa pochodzi od połączenia nazwy medronho z marmoladą, która jest podobna, jeśli o konsystencję chodzi.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.