Zaznacz stronę

Zanim był Master Chef, zanim Gordon Ramsey rzucał mięsem (mrugam okiem), zanim Nigella Lawson opuściła linię dekoltu, kulinarną sceną władała niepodzielnie Julia Child. Znana głównie z „The French Chef”, była matką kuchni francuskiej w USA, jedyną osobą, która umiała przekonać leniwych fanów fastfoodów, że warto poświęcić chwilę na gotowanie. Książka, którą mam przyjemność trzymać w swoich rękach dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego, jest wyborem przepisów z wyżej wymienionego programu, od najprostszych, po wymagające więcej czasu, zaangażowania i przestrzegania ścisłych zasad.

Francuski Szef Kuchni

Julia Child urodziła się w Pasadenie, w Kaliforni, jednak to podróż do Francji zdefiniowała jej ścieżkę zawodową, a co za tym idzie – całe życie. Ukończyła prestiżową szkołę Le Cordon Bleu, po przeniesieniu z grupy „gospodyń domowych” do kursu dla szefów kuchni. W 1962 roku na ekranach telewizorów pojawia się jej twarz w „The French Chef”. Warunki fizyczne nie były jej mocną stroną: niemal metr dziewięćdziesiąt wzrostu i piskliwy głos, jednak nadrabiała temperamentem i charyzmatyczną osobowością. Zaliczyła wszystkie okładki najważniejszych magazynów opiniotwórczych.

Francuski Szef Kuchni

W książce znajdziemy klasyki, takie jak: crepes, wątróbki z kurczaka, bouillabaisse czy ratatouille. Duża rozpiętość przepisów pozwala na stopniowe zagłębianie się w temacie, przechodzenie przez poszczególne poziomy wtajemniczenia. Napisane zwięźle i rzeczowo, pełne są praktycznych rad, które zastosować można i we własnych pomysłach kulinarnych. To, co zmieniło moje podejście do kuchni, to sposób, w jaki kuchnia francuska stosuje masło i… wino. To ostatnie nie powinno być zaskoczeniem, jednak jako człowiek, który zdecydowanie więcej je, niż gotuje, wyciągnąłem z tego naukę o uniwersalnej roli tego trunku w kuchni.

Francuski Szef Kuchni

Ambitnym kucharzom polecam takie pozycje, jak: homard gratine au fromage, czyli homar na parze w winie i zapiekany serem, czy Reine de Saba, osławiona królowa Saby – ciasto z rumem. U mnie czekają one na specjalną okazję – mam nadzieję, że zmaterializowanie przepisu uda się przynajmniej w połowie tak dobrze, jak zamierzała autorka. Póki co, najczęściej wykorzystywanym przeze mnie przepisem jest tambour parmentier, czyli błyskawiczne puree. Zdaje egzamin, za każdym razem…

Jednym z najpiękniejszych cytatów z Julii jest (w sprawie pomyłek podczas wykonywania jej przepisów):

„Twoi goście nie zauważą!”

Książkę kupić możecie tutaj.

„Francuski szef kuchni”

Autor: Child Julia
Wydawca: Wydawnictwo Literackie
Okładka: miękka
Data premiery: 2013-10-23
Share This

Share This

Share this post with your friends!