…o prawdziwym smaku kawy (Kawa, Ika Graboń)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

…o prawdziwym smaku kawy (Kawa, Ika Graboń)

Czy to mała czarna na rozbudzenie po obfitym posiłku, czy słabsza i zabielona w formie uzupełnienia obfitego śniadania, kawa towarzyszy mi codziennie. Niestety, poza rozróżnianiem arabici od robusty, moje umiejętności kawosza ograniczały się do dwóch biegunów: dobra bądź nie. Wiadomo, że zła kawa jest lepsza, niż jej brak, więc nawet zła jest w pewnym sensie dobra. Żeby uciec od własnej niewiedzy, pogrążyłem się w lekturze przepięknie wydanej książki „Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie”.

Ika Graboń to doświadczona sensorystka, baristka i trenerka, a przede wszystkim osoba ciepła i zabawna, co czuć już od pierwszych stron książki. O sobie pisze „Jestem jak kawa z dripa: na luzie, a zapadam w pamięć.” i nie jest to przesadzona deskrypcja. Tu zobaczyć możecie, jak autorka opowiada o różnych metodach parzenia kawy. W książce jest mowa o wszystkich wymienionych w filmie metodach, w tym o szybkim aeropresie, delikatnym dripie, chemexie czy cold brew.

Wiedza przekazana jest w książce przejrzyście, czytelne listy i diagramy pozwalają podejść do tematu bez zbędnego stresu. Po opanowaniu podstaw, gatunków i koła smaków, przechodzimy do wyższej szkoły jazdy, a tu nie brakuje poważnych tematów. Wiedzieliście, że kawa ma, podobnie jak wino, swój bukiet? Rozpoznajemy suchy aromat (FRAGRANCE), mokry aromat (AROMA), zapach uwalniający się podczas picia (NOSE) oraz posmak (AFTERTASTE). Po więcej zapraszam na strony książki, jest tu sporo o prawdziwym smaku kawy, opowiedziane na tyle plastycznie, że nawet ktoś o niesprawnych kubkach smakowych mógłby to poczuć.

Ciekawym aspektem są rozmowy z pracownikami i właścicielami kawiarni, osobami zanurzonymi po uszy w mocny i czarny biznes kawowy. Z nich dowiedzieć się można nie tylko o pochodzeniu ich pasji, czy tajnikach prowadzenia działalności, ale o samym produkcie. W połączeniu z praktycznymi radami jest to pozycja kompletna i kompetentna, a przy tym bardzo ładna i „czytalna” – kiedy leżała u mnie w domu na widoku, każdy z odwiedzających mnie gości chętnie po nią sięgał. Ach, chyba jestem spragniony kofeiny…

Autorka: Ika Graboń

Tytuł: Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie

Oprawa twarda

Liczba stron: 296

Wydawnictwo: Otwarte

Rok wydania: 2017

SAMSUNG CSC

 

One Response

  1. Dana pisze:

    Wreszcie książka dla mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.