…kontemplacyjny charakter tekstu („God Food” Malka Kafka)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

…kontemplacyjny charakter tekstu („God Food” Malka Kafka)

Pamiętam rozkwit ulicy Poznańskiej w Warszawie – jednym z pierwszych miejsc zapowiadających nową falę (sprawdziłem, był to 2010 rok) był Tel Aviv Deli & Cafe. Obecnie izraelski streetfood nie brzmi już dla nikogo obco, co druga restauracja z menu śniadaniowym oferuje szakszukę, a moja koleżanka zrobiła tabbouleh rodzinie na Święta Wielkanocne. Warto jednak pamiętać, że to właśnie autorka God Food, założycielka – teraz już sieci – Tel Aviv, znana z Kuchni+ Malka Kafka jest jedną z prekursorek obecnych trendów.

God Food to naturalne następstwo fast i slow food, filozofia mówiąca, że jedzenie może być czymś znacznie więcej, niż mechaniczną czynnością niezbędną do podtrzymania życia. Autorka bardzo poważnie podchodzi do filozofii jedzenia, jednak nie stroni przy tym od anegdot, konwersacji rodem z modnej kawiarni czy bardzo osobistych wspomnień. Wszystko staje się pretekstem do rozmowy na temat produktów, smaków i w końcu prezentacji przepisów, z których składa się książka.

W książce znajdziemy inspiracje kuchnią żydowską, indyjską i arabską, jednak nie w oderwaniu od dostępnych w Polsce produktów. Dzięki temu nawet pozornie trudne potrawy pojawiają się w zasięgu domowej kuchni. Jest tu przydatny rozdział o przyprawach, po raz pierwszy spotkałem się z tak szerokim opisem hummusów i past, wyjątkowo ciekawe dla mnie okazały się śniadania i lancze.

Książka jest pięknie wydana, zdjęcia są bardzo plastyczne i apetyczne, oddają doskonale kontemplacyjny charakter tekstu. I to może być przeszkodą dla tych, którzy szukają książki kucharskiej w znaczeniu zbioru rad i przepisów. Myślę jednak, że uduchowienie jest zbieżne z kreowaną tu kuchnią, tworząc spójny, jasny i mocny przekaz. Tym mocniejszy, o ile gotowanie przepisów z God Food wprawiło mnie w doskonały nastrój.

Tytuł: God Food. Boska kuchnia Malki Kafki
Autor: Kafka Malka
Wydawnictwo: Znak Literanova
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Numer wydania: I
Data premiery: 2018-02-14
Rok wydania: 2018
Forma: książka
Indeks: 25074215

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.