Zaznacz stronę

Ostatnimi czasy pisząc o jedzeniu bardzo często odwołuję się do swoich osobistych przeżyć związanych z życiem rodzinnym. Cóż, nasze spotkania zawsze odbywały się bliżej lub dalej suto zastawionego stołu, dlatego ciężko oderwać mi jedną sferę życia od drugiej. Podobne podejście ma Cristina Bottari – autorka dziś opisywanej książki MammaMia, którą w swoje ręce dostałem dzięki uprzejmości wydawnictwa Publicat.

MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska

Kuchnia włoska, włoska kuchnia, ach! Każdy z nas raz spróbowawszy pizzy, zakochuje się w nasączonym sosem pomidorowym placku na całe życie. A to początek podróży: później przychodzą zwykle makarony, długie spaghetti i kopytkowate gnocchi, dalej dania proste i smaczne niczym risotto czy faszerowane pomidory, albo trudne i wymagające kunsztu kulinarnego, jak duszony bażant. Książka jest fuzją tradycyjnej pozycji wypełnionej przepisami, z elementami historii, czarno-białymi fotografiami i cytatami związanymi z rodziną i przyjaciółmi autorki. Znajdują się tutaj nie tylko przydatne fakty, ale spory ładunek emocjonalny, który może przekonać sceptyka do spróbowania samodzielnego gotowania.

MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska

Wartość książki leży nie tylko w spójnej, przypominającej dawne czasy oprawie graficznej – te przepisy naprawdę działają! Niezależnie, czy spróbujemy wykonać proste Pisarei e faso, danie głodowe z okolicy Picenzy, czy zaszalejemy z ośmiorniczkami w sosie pomidorowym, efekt jest zaskakująco dobry. Do tego do każdego dania dobrane jest włoskie wino, uzupełniające jego smak. Zgodnie z radami, na moim balkonie stanęły już doniczki ze świeżymi, aromatycznymi ziołami: bazylią i pietruszką.

MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska

Książka wzbudziła we mnie tęsknotę do czasów, których tak naprawdę nie znałem, ani nie doświadczyłem. Ale któż nie chciałby się wybrać w niedzielę do włoskiej kawiarenki, by spróbować oblio (niepamięć), bugie (kłamstewka) czy latte di vecchia (mleko staruchy)?  W obecnych czasach przesytu, gdzie wszystko jest na wyciągnięcie ręki, zapominamy, że słodkości należały do cenionych rarytasów, które otaczała aura smakowitej tajemniczości. Książka przypomniała o celebrowaniu posiłków – zwłaszcza tych, spędzonych w towarzystwie najbliższych. Wspomnienia, podobnie jak te, które uchwyciły fotografie zawarte w  książce, są bezcenne i na długo pozostają w pamięci, przywoływane zapachami i smakami.

Książkę możecie zakupić tutaj.

Mamma Mia. Prawdziwa kuchnia włoska

Autor: Bottari Cristina
Wydawca: Publicat Wydawnictwo
Okładka: twarda
Data premiery: 2011-11-09
Share This

Share This

Share this post with your friends!