…za prostszym życiem nad babcinym obrusem („Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

…za prostszym życiem nad babcinym obrusem („Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”)

Jak ja uwielbiam te polskie zawijańce, listki, kogutki i ryby! Czy to motywy łowickie, krakowskie czy kurpiowskie, czy nawet żydowska wycinanka – uwielbiam i chwalę, podobnie pochwalić muszę biało-czerwoną (bo przy takim tytule, jaka mogłaby być inna) okładkę książki. Ta oprawa cieszy tym bardziej, że pierwotnie książka została wydana przez Quadrille Publishing celując w anglojęzycznych czytelników, podobnie autorka opuściła rodzinny kraj jeszcze będąc dzieckiem. W Polsce premiery doczekaliśmy się dzięki Wydawnictwu Egmont i jestem za to bardzo wdzięczny – to unikatowy głos w na nowo ożywionej debacie pt.”jaka jest kuchnia polska?”.

 

 

Nie samą kuchnią książka stoi – to, co jest ciekawe dla obcych polskiej kulturze, intryguje także nas, żyjących i oddychających tradycją. Znajdziemy tu bardzo dużo nawiązań do kultury, w tym cytaty z Pana Tadeusza i literatury pięknej, wspomnienia z dzieciństwa i opisy polskich ceremonii. Jest tu odrobina historii, rozmiłowanie w przymiotach narodowych – niejednokrotnie wspominana gościnność, nie brakuje wytłumaczenia różnorakich wpływów, które ukształtowały to, jak jemy. A co za tym idzie, tworzyły prozaiczną codzienność, niejednokrotnie ważniejszą od wielkich przewrotów.

 

 

Przepisy podzielone są na dziewięć rozdziałów: śniadanie i pieczywo, zupy, potrawy mięsne, ryby, warzywa, rośliny strączkowe i kasze, kluski i pierogi, zakąski, ciastka i desery oraz koktajle. Mógłbym tu wymienić konkretnie dania, jakie pojawiają się w każdym z rozdziałów – tylko po co? Wszyscy znamy przedstawione tu klasyki, co nie znaczy, że potrafimy je przygotować. Jest po staropolsku, jest lokalnie, nie brakuje lasu, wpływów ze wschodu, ani PRLu. Niektóre pozycje ożywają dzięki nietypowym dodatkom, nieoczywiste zestawienia pozostają wciąż bardzo „nasze”, co pokazuje, że autorka ma głębokie zrozumienie „polskiego smaku”. Dla osób mieszkających na zachodzie (ewentualnie tych, które są leniwe i nie chcą iść po zakupy) jest kilka cennych rad jak zastąpić produkty trudno lub praktycznie niedostępne.

 

 

„Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” to pozycja pięknie wydana, dzięki temu po raz kolejny rozpływam się nad obecnymi trendami w publikacjach gastronomicznych. Zdjęcia estetyką nawiązują do wszystkiego, co polskie, grają na sentymentach i tęsknotach za tym, co było, za prostszym życiem nad babcinym obrusem. Jest to też doskonały pomysł na prezent, zwłaszcza jeśli ktoś nie jest zaznajomiony z tradycjami kulinarnymi, bądź chce z nimi zacząć swoją przygodę.

Tytuł: Polska. Nasza Kuchnia w nowej odsłonie

Autor: Zuza Zak

EAN: 9788328123489

Liczba stron: 256

Wymiary: 18.7×24.8cm

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.