Zaznacz stronę

Robiłeś dziś zakupy? Świetnie, dzięki temu masz pełną lodówkę. A czy sprawdzałeś etykietki? A może zadbałeś o to, jakie jest pochodzenie jedzenia, za które zapłaciłeś niemałe pieniądze? Nie? Wobec tego masz nie tylko lodówkę pełną jedzenia, ale zapewne także zbędnych produktów, które zamiast „karmić” Twój organizm zaśmiecają go chemią, pustymi kaloriami i stanowią jedynie „zapychacz” dla mózgowego podwzgórza.

Może czas najwyższy zmienić swoje nawyki i zastanowić się nad tym, jakie produkty kupujesz w supermarkecie czy na teoretycznie prozdrowotnym targu tuż za rogiem? Na szczęście, z odsieczą przybywa Fritz – Albert Popp, który w swojej książce „Przekaz jedzenia” przybliża w przystępny, acz naukowy sposób zagadnienie pożywienia, nie tylko jako źródła energii i dostarczyciela walorów smakowych, ale także elementu, który napędza wszelkie czynności i jest prowodyrem wszystkich relacji życiowych.

Przekaz jedzenia

Już na okładce wita nas iście akademicki opis pozycji – „Wyniki badań naukowych i ich zastosowanie praktyczne”. Jak na książkę badawczą przystało – nie znajdziemy w niej kolorowych obrazków jedzenia i smakowitych potraw, jednakże ich miejsce zastępują wykresy słupkowe, wizualizacje 3D, tabele i diagramy.

Przekaz jedzenia

Jakość i wartość jedzenia zależne są od jego pochodzenia, sposobu obróbki, zbioru i metod otrzymywania. Autor nie tylko tłumaczy, jak wszystkie te składowe wpływają na pożywienie, ale  zagłębia się także w fizyczne aspekty  z nim związane – entropię, negentropię, koherencję promieniowania czy fotosyntezę, a cała ta nauka poparta jest kluczowym dla autora stwierdzeniem, iż karmimy się promieniowaniem z jedzenia, a najważniejszą kwestią w odżywianiu organizmu jest zachowanie porządku w pokarmie. Zapewne dla laika, czyli zwykłego konsumenta, który sięga po przygodne produkty ze sklepowych półek, takie stwierdzenia mogą okazać się absurdalne, niemalże heretyckie. Nic bardziej mylnego – nie należy brać tego za „odżywianie się światłem”, czyli nieprzyjmowanie pokarmów na rzecz pochłaniania czystego promieniowania słonecznego. Tematyka emisji pochodzącej z jedzenia to rozległy temat, który oparty jest na fotonice i zasadzie fotosyntezy. Popp w swych naukach łączy wiele dziedzin – biofotonikę, teorię kwantów, homeopatię czy ezoterykę. Rozkłada na części pierwsze sposób emisji biofotonów, np. zarodków soi, sposób „uporządkowania” jaj kurzych, w zależności od sposobu chowu, czy różnorodne wyniki wypromieniowania światła zależnie od pochodzenia pomidorów: z targu, supermarketu czy uprawy ekologicznej. Całość podsumowana jest szeregiem wzorów fizycznych z zakresu wymiany masy i energii, mających na celu pokazanie, w jaki sposób wraz z jedzeniem przekazać konsumentowi jak najwięcej wolnej energii.

Przekaz jedzenia

„Przekaz jedzenia, czyli co nas odżywia” to obowiązkowa lektura dla każdej osoby, której zależy na tym, by do swojego organizmu wprowadzać produkty nie tylko smaczne, ale także dobrej jakości. Nie należy bać się naukowego wydźwięku tej publikacji – wiedza przekazana jest w sposób klarowny i przystępny nawet dla zupełnego amatora.

Koniec końców, najbardziej ucieszyło nas stwierdzenie, iż nie należy ignorować swoich zachcianek na dane produkty żywnościowe, bo niejednokrotnie wskazują one na to, że potrzebujemy składników odżywczych, zawartych właśnie w tym pokarmie. Niech pizza w wersji „po północy” będzie nam wybaczona!

Książkę kupić możecie tu.

Przekaz jedzenia, czyli co nas odżywia

autor: Fritz-Albert Popp
Wydanie
I, 2010

ISBN: 978-83-923879-4-7
Liczba stron: 272
Wymiary: 145 x 207 mm
Okładka:miękka
 

Share This

Share This

Share this post with your friends!