Zaznacz stronę

Po raz kolejny miałem przyjemność brać udział w ceremonii rozdania nagród Kuchnia+, które w tym roku miało miejsce w lokalu Dwie Trzecie, przy ulicy Wilczej. Do lokalu wpadłem niemalże spóźniony, miejsce przy wspólnym stole zająłem na chybił-trafił, co skończyło się wyjątkowo fartownie, bo nie dość, że po swojej lewicy miałem przemiłą autorkę bloga Restaurantica, to naprzeciw usadowili się moi krajanie, reprezentacja Tarnowskich Gór. I to nie byle jaka reprezentacja, bo nagrodzeni certyfikatem: menager i szefowa kuchni restauracji Brick. Spotkanie było miłe i odrobinę sentymentalne – okazało się, że mamy wspólnych znajomych – stanowiło świetny dodatek do właściwej atrakcji wieczoru: rozdania certyfikatów oraz kuchni przygotowanej przez Marka Kropielnickiego.

Rozdanie certyfikatów Kuchnia+ 2015

Po ceremoniach wstępnych, jak zwykle prowadzonych lekko i z polotem, po słowie od dyrektor kanału Marty Szwakopf, po wręczeniu pierwszych czterech certyfikatów, czas przyszedł na przystawki. Parfait z Podobnie, jak z daniami głównymi, pozostawały one tajemnicą do momentu, w którym szef kuchni osobiście o nich opowiedział – tu należą się brawa za pasję, z jaką opowiadał o wszystkim, co znalazło się na naszych talerzach. Przystawka w wersji mięsnej to parfait z sarniny, upolowanej własnoręcznie przez szefa kuchni, podane na brioszce maślanej, podobne do bardzo delikatnego pasztetu. Moje serce zdobył mus z ogórka kiszonego, lekki i kremowy, nadałby się nawet do deseru. Alternatywą wegetariańską był barszcz, jego obecność (i obecność buraków w daniu głównym wegetariańskim) to wynik gorącej miłości szefa kuchni (wychowanego w Anglii) do polskich warzyw.

Rozdanie certyfikatów Kuchnia+ 2015

Danie główne także mnie nie rozczarowało. Dziczyzna to temat na wskroś polski, a bażant to świetne jego dopełnienie, w Dwóch Trzecich na stole pojawił się w postaci roladek zawiniętych w boczek, towarzyszyły im topinambur i marynowana w maśle, anyżu i miodzie marchewka. Sos z czarnej porzeczki nadał daniu rumieńców, to nowe i minimalistyczne oblicze znanego polskim stołom dania.
Rolę deseru pełniła gruszka podana z sorbetem cytrynowym – kontrastująca konsystencja i połączenie gorzkiego ze słodkim sprawiły, że było to dobre, nieprzesadne zamknięcie obiadu.

Rozdanie certyfikatów Kuchnia+ 2015

Spotkanie zaliczam do niezwykle udanych, wśród nagrodzonych cieszy mnie spora ilość restauracji śląskich – to da mi pretekst, by po raz wtóry wybrać się w rodzinne okolice, skompletować listę kulinarnych doznań. Śledźcie Good Place Warsaw na FB, a także mój Instagram – tam pojawia się więcej migawek z moich kulinarnych eskapad.

Rozdanie certyfikatów Kuchnia+ 2015
(po raz kolejny zabawmy się w grę „znajdź #DDN”. Ostatnie zdjęcie jest własnością Kuchnia+)

Pełna lista nagrodzonych:

+Brick w Tarnowskich Górach

+Cudne Manowce w Olsztynie

+Mlekiem i Miodem w Kiełczowie

+Restauracja Amarylis w Krakowie

+Restauracja Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach

+Restauracja Krawatka w Gostyniu

+Spiżarnia Olsztyńska w Olsztynie

+Stare i nowe w Katowicach

+Staromiejska 13 w Katowicach

+Szafarnia 10 w Gdańsku

+Topollino w Częstochowie

+Magiel Kulinarny w Sosnowcu (po raz drugi)

+Mańana Bistro & Wine Bar w Chorzowie (po raz drugi)

Share This

Share This

Share this post with your friends!