Zaznacz stronę

Wczoraj miałem przyjemność być gościem Kuchni+ podczas rozdania certyfikatów „Kuchnia+ poleca”. Spotkanie odbyło się w restauracji Concept 13, na ostatnim piętrze domu handlowego Vitkac. Dotychczas nie miałem okazji odwiedzić tej restauracji, dlatego spotkanie było dla mnie dwakroć ciekawe: po pierwsze, dowiedziałem się, które trzynaście restauracji z całej Polski jest wg Kuchni+ wartych uwagi, oraz spróbowałem ciekawego menu wybranego dla „ludzi z branży”.

IMG_4909

Zaczynając klasycznie od podanego jedzenia, na pierwszy ogień poszedł zestaw przystawek rozmiaru tapasów, bardzo przemyślanych i uzupełniających się w smaku. Mała kostka marynowanego tuńczyka w japońskim naparze miso była moim faworytem, jednak nic mogłem oprzeć się też tatarowi wołowemu z truflą i puree. Pozostałe to ośmiornica z selerem i pomidorem confit, rostbef z gorczycą na pieczywie razowym z marynowanymi cebulkami, ciasteczko ze szpinakiem i serem pecorino.

Rozdanie certyfikatów "Kuchnia+ poleca"

Po tak zrównoważonym i dobrym interludium, nie mogę kryć rozczarowania daniem głównym, mianowicie perliczką z dynią, białą kapustą i sosem truflowym. O ile w innych okolicznościach uznałbym ją za przeciętną, tak w wyśmienitym towarzystwie przystawki i pięknie zdekonstruowanego deseru, odstawała – zdecydowanie za słona! Gdyby jeszcze ilość musu dyniowego była większa, równoważąc nadmiar soli…

Rozdanie certyfikatów "Kuchnia+ poleca"

Tarta jabłkowa z lodami waniliowymi podana była w formie paska ciasta, niewielkiej gałki lodów i swobodnie rozsypanej kruszonki – lekkie i przyjemne zakończenie posiłku. Dostępna była też wersja wegetariańska całego menu – kelnerzy niejednokrotnie pytali, czy proszę „normalne” menu, tak jakby wersja wege miała być „nie-” normalna.

Rozdanie certyfikatów "Kuchnia+ poleca"

Sama ceremonia odbyła się w bardzo przyjemnej, wręcz przyjacielskiej atmosferze, poprowadzona z luzem i polotem – nagrody wręczała Marta Szwakopf, dyrektor kanału Kuchnia+. Poniżej podaję listę wyróżnionych restauracji – moją ambicją na 2015 jest odwiedzić je wszystkie:

  • Bistro Mojego Brata w Zawierciu
  • Beksien Bistro w Bielsku-Białej
  • Don Giovanni Trattoria w Śremie
  • Droga Mleczna we Wrocławiu
  • Magiel Kulinarny w Sosnowcu
  • Mańana Bistro & Wine Bar w Chorzowie
  • Miodova w Krakowie
  • Restauracja Absynt w Nowym Targu
  • Restauracja Bluebell hotelu Natura Residence w Siewierzu
  • Restauracja hotelu POZIOM 511 w Podzamczu k. Ogrodzieńca
  • Szara Eminencja w Piasecznie
  • U Braci w Częstochowie
  • Umami Piąty Smak w Pyskowicach

 

Kuchnia+ poleca2Bonus: znajdź na zdjęciu autora tekst (połowicznie widocznego).

Share This

Share This

Share this post with your friends!