Jak schudnąć 70kg? („Dieta szczęścia” Tom Kerridge)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Jak schudnąć 70kg? („Dieta szczęścia” Tom Kerridge)

Tęskniliście za recenzjami książek kulinarnych? Ja szalenie, dlatego wracam do jednej z nowszych pozycji wydawnictwa zwierciadło i próbuję sprawdzić, czy „dieta szczęścia” naprawdę poprawi moje samopoczucie. Tom Kerridge to znany szef kuchni, szlify zdobywał w restauracjach z gwiazdką Michellin (Rhodes in the Square, Adlads), prowadził dwa programy kulinarne dla BBC Two. Jego transformacja, dokładnie utrata siedemdziesięciu kilo na oczach widzów wzbudziła spore zainteresowanie, a o drodze do celu, czy raczej posiłkach do niego prowadzących, opowiada na kartach tej książki.

Kluczem do skutecznego odchudzania według Kerridge’a nie jest ascetyczna wstrzemięźliwość, wprost przeciwnie, w jego daniach najważniejszy jest smak. Kluczem do selekcji dań jest dopamina – hormon szczęścia, wyzwalany przez niektóre produkty i ich kombinacje. Dlatego pełno tu warzyw i chudych protein, ale także zdrowych źródeł tłuszczu. Podział tekstu na sekcje jest dość standardowy: zupy i rosoły, ciepłe i zimne sałatki, omlety i naleśniki, dania z mięsa mielonego, potrawki i gulasze, dania smażone i pieczone, a nawet słodkości i wypieki. Już po tej liście widać, że nie jest to restrykcyjne podejście do jedzenia.

„Dieta szczęścia” jest elegancko wydana, w twardej oprawie i z wysokiej jakości zdjęciami – wydawnictwo zwierciadło przyzwyczaiło już mnie do pewnego poziomu.  Dużą zaletą są ilustracje pokazujące co trudniejsze stopnie w przygotowaniu potrawy.

Tom Kerridge ważył 170kg, sam jestem po cięższej stronie wagi (obecnie koło 106kg) i doskonale rozumiem, jak ciężko jest w obecności pysznego jedzenia zrzucić wagę. Warto nadmienić, że już we wstępie autor radzi całkowicie zrezygnować z alkoholu. Tak czy inaczej, książka nie tylko spodoba się tym, którzy chcieliby zobaczyć na wadze mniejszy wynik. Jest to dobra pozycja dla wszystkich, którzy chcieliby jeść zdrowiej, nie tracąc przy tym tego, co najważniejsze – smaku.

„Dieta szczęścia”

Autor: Tom Kerridge

Wydawnictwo: zwierciadło

Liczba stron: 272

Format: 195 x 250 mm

Oprawa: twarda

ISBN: 978-83-65456-89-2

KUP KSIĄŻKĘ

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.