Tak powinny premiery wyglądać („Nowoczesna Kuchnia Polska”)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Tak powinny premiery wyglądać („Nowoczesna Kuchnia Polska”)

Jak już robić premiery książkowe – to z pomysłem! To zdanie podziela Daria Ładocha, a za sprawą jej „Nowoczesnej Kuchni Polskiej” grono foodies zebrało się w bliźniaczych restauracjach na Żoliborzu: Fatto a Mano, a później w Polocie w kuchni polskiej. Na początek nietypowo – kawa i ciastko, rozmowy zapoznawcze i dwa słowa o miejscach, w których się znaleźliśmy. Tu nie będę się rozwijał, bo z pewnością i pierwsze, i drugie w końcu opiszę w osobnych artykułach, ciekawskim pozostaje… Czekać, obiecuję zbyt długo z tym nie zwlekać.

Daria Ładocha jest wspaniałą prowadzącą, ma rzadki talent do przekazywania wiedzy w lekki i humorystyczny sposób, wspólny stół pośrodku lokalu stał się miejscem nie tyle premiery książkowej, co przyjacielskiej pogaduchy. Podczas spotkania w przytulnym, oświetlonym nisko wiszącymi żarówkami Polocie, dowiedziałem się o inspiracjach stojących za publikacją, o jej treści, poznałem anegdoty z życia z dwojgiem głodnych dzieci oraz… Jak zrobić pierogi.

Lepienie okazało się świetną zabawą, spajającą przy tym grupę, proporcje dobrane „na oko” (w przeciwieństwie do chirurgicznej precyzji) sprawdziły się całkiem dobrze. Chwilę później mogliśmy skosztować naszego wspólnego dzieła, ale nie tylko pierogi zaspokoiły głód – w formie przekąski podawane są tu kiszonki w wielkich słoikach, kapitalny pomysł na zdrowe urozmaicenie posiłku. Śledź wprowadził nastrój świąteczny, a domowa nalewka (oczywiście tylko jeden kieliszek) rozgrzała i pomogła w trawieniu.

Warsztatowo-pierogowo z @darialadocha ❤️🥟

Post udostępniony przez DDN (@ddnow)

Z książką zaznajomiłem się łakomie, zajrzałem do niej już po powrocie ze spotkania. Zwłaszcza, że niedawno pisałem o pozornie podobnej pozycji „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”. Daria Ładocha podeszła do tematu inaczej, jak sama mówi „odchudziła” niektóre dania, pozwalając tworzyć tradycyjne potrawy w wersji zdrowszej i mniej kalorycznej. Jest to książka pisana z radością i bez strachu, jest przyjemność z gotowania i świadomość tego, jak dobrane produkty wpływają na samopoczucie. Znajdziemy tu między innymi przepisy na tatar z dorsza z limonką, pastę jajeczną z avokado, bitki wołowe w sosie mango czy bezmięsny żurek z wasabi… Zaintrygowani? Czas sięgnąć po książkę!

Więcej zdjęć na FB – Good Place Warsaw

Tytuł: „Nowoczesna Kuchnia Polska”

Autor: Daria Ładocha

Wydawca: Pascal

Data wydania :22 listopada 2017

Oprawa: twarda

Liczba stron: 288

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.