Zaznacz stronę

Ostatnia wizyta w Z57 zainspirowała mnie do napisania artykułu o skarbie zapomnianym, warzywie które ze względów historycznych trafiło do lamusa – o topinamburze, znanym też jako słonecznik bulwiasty. Topinambur sadzony jest często jako wysoki żywopłot, oraz ze względu na ładne kwiaty – mini słoneczniki. Mało kto wie, że jego bulwy są miękkie i jadalne. Wypytując moich znajomych, wśród których roi się od smakoszy pożywienia wszelakiego, reakcje na nazwę były znikome, jednym z nielicznych (ale zaskakując) skojarzeń była „karma dla koni”, ktoś inny powiedział „przecież to śmierdzi”.  Warzywo przywędrowało do Europy z Ameryki, gdzie uprawiane było przez Indian w okresie przedkolumbijskim (nazwa pochodzi od plemienia Tupinamba). Popularne, ustąpiło jednak w XVIII wieku na stołach miejsca ziemniakowi. Przed Drugą Wojną Swiatową rozpowszechnione w Polsce, zwłaszcza na Śląsku, gdzie znane było pod wieloma nazwami: bulwa, bulba, gdula, świński chleb czy świński orzech. Po Wojnie kojarzony z „bieda-jedzeniem”, topinambur zszedł na drugi plan – niesłusznie.

Czemu topinambur wart jest uwagi? Po pierwsze, ze względu na zawartość inuliny (75% węglowodanów), jest idealnym dodatkiem do diety cukrzycowej. Po drugie, a co dla mas okazać się może ważniejsze, jest smaczny i dość uniwersalny. Jeść można go na surowo, na przykład w surówce, duszonego z warzywami, gotowanego w wodzie, jako zupę-krem, pieczonego (jak ziemniaka). Topinambur wyrasta niemal na każdej glebie, wystarczy zasiać raz na pięćdziesiąt lat – sam się rozprzestrzenia. Bulwy zbiera się od listopada do końca kwietnia, czyli w okresie, kiedy ciężko o świeże warzywa.

Topniambur, ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość witamin, potasu, żelaza i rozpuszczalnej krzemionki, może stać się elementem zdrowej diety. Można nawet zrobić z niego frytki! W najbliższym czasie postaram się wrzucić przepis, który będzie efektem naszych kulinarnych eksperymentów z na nowo odkrytym polskim skarbem.

Aardperen

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!