Good Place Warsaw

„Tradycje Kulinarne Korei” Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Jak mogliście już zauważyć, kultura i kuchnia (choć uważam, że do najważniejszego dziedzictwa kultury właśnie należy kuchnia) azjatycka jest mi bardzo droga. Tym chętniej sięgnąłem po nową pozycję Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, która w świecie kulinariów jest już ugruntowaną marką. „Japońskie słodycze”, o których pisałem rok temu nie tylko odniosły zasłużony sukces, ale i były świetną książką, do której niejednokrotnie wracam. Tym razem czas na Koreę, miejsce spotkań wielu wpływowych kultur – pisanie o takiej dywersyfikacji jest prawdziwym wyzwaniem.

"Tradycje Kulinarne Korei" Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Książka – podobnie jak poprzednia pozycja – składa się z części historycznej, wielu wspaniałych i kolorowych ilustracji, oraz sekcji z przepisami. Jest to nie tyle przewodnik kulinarny, co lekcja historii, pokazująca rolę jedzenia w szerszym kontekście. Zdecydowanie poleciłbym ją nie tylko zapalonym foodies, ale ciągle rosnącej dzięki hallyu (fala popularności kultury koreańskiej) rzeszy fanów Korei Południowej.

"Tradycje Kulinarne Korei" Magdalena Tomaszewska-Bolałek

W tym miejscu mógłbym zachęcić wszystkich do spróbowania przysmaków kuchni koreańskiej: bibimbap, kimbap, grillowanego boczku (jak na spotkaniu w Muzeum Azji i Pacyfiku przyznała sama autorka – jej ulubionego dania), ramyun czy tteokbokki. Jednak wbrew pozorom, jesteśmy coraz bardziej świadomi istnienia tych przysmaków, coraz częściej można dostać dobre kimchii, znam wiele osób, które przygotowują je samodzielnie. Inicjatywy takie jak: Pop-Up Bibimbap czy Piknik Kultury Koreańskiej pomagają oswoić się z tematem, a wyspecjalizowane restauracje (Sora, Kimbap Haru, Mei) oferują autentyczne doświadczenie.

"Tradycje Kulinarne Korei" Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Książka może być zarówno początkiem azjatycko-kulinarnej przygody, jak i jej kontynuacją – niezależnie od stopnia zaawansowania, uważam „Kuchnię koreańską” za obowiązkową pozycję i polecam wszystkim, którym temat nie jest obojętny. W przyswojeniu treści pomaga lekkie pióro autorki i piękna oprawa graficzna, która staje się standardem wydawnictwa Hanami.

Tradycje kulinarne Korei
Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Format: 171 x 246 mm
Ilość stron: 304
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Cena okładkowa: 69.00 zł
Cena w sklepie Hanami: 69.00 52.00 zł
ISBN 978-83-60740-89-7
Data publikacji: kwiecień 2015

Skomentuj jako pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany.