Uporządkowanie („Wzór Na Smak”)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Uporządkowanie („Wzór Na Smak”)

Jeśli podobnie jak ja jesteś fanem uporządkowania, informacji podanych w sposób jasny i klarowny, to „Wzór Na Smak” zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Książka kucharska, która nie jest do końca zbiorem przepisów, a raczej instrukcją obsługi nimi obrazowaną, wprowadza do domowej kuchni realną wiedzę. Uczy nas, jak postępować ze składnikami, żeby uzyskać tytułowy smak, wspomaga naszą kuchenną kreatywność.

Format A4, w środku pełno estetycznych zdjęć, klarownych diagramów i nieprzekombinowanych tabelek. Za oprawę graficzną odpowiedzialna jest ekipa magazynu Usta, więc wysoki poziom publikacji nie dziwi. Niestety, nie obyło się bez błędów – według indeksu na stronie 208 powinno być jabłko, podczas gdy znajduje się pod 210. Font jest odrobinę za mały – nie ma to sensu w obliczu sporej ilości wolnego miejsca w publikacji.

Konstrukcja książki jest logiczna: publicystyczny wstęp, wprowadzenie teorii smaków, potem dłuższy opis produktu i różnych jego konfiguracji, na końcu przepisy ilustrowane estetycznymi fotografiami. Język jest prosty i zrozumiały, wypływa z niego pasja Grzegorza Łapanowskiego – entuzjazm sprawia, że momentami jest chaotyczny, jednak nie przeszkadza to w odbiorze treści. Sam autor znany jest nie tylko z telewizji, pozwolę sobie przytoczyć notkę biograficzną:

Grzegorz Łapanowski zdobywał doświadczenie w restauracjach m.in. w Polsce, Danii, Portugalii, Francji i u najlepszych polskich szefów kuchni. Współpracuje ze stacjami telewizyjnymi i radiowymi. Prowadzi własną firmę kulinarną, realizującą projekty kulinarne, warsztaty oraz szkolenia. Założył fundację „Szkoła na widelcu”, która zajmuje się edukacją kulinarną oraz stowarzyszenie Slow Food
Youth Warszawa. W Warszawie prowadzi FoodLabStudio.

 

„Wzór na smak” to nie jest kolejna książka kucharska, jednak nie znaczy to, że zakurzy się na półce. Choć od zakupu nie minęło wiele czasu, niejednokrotnie po nią sięgałem będąc w kuchni. Najważniejsza wiedza, jaka płynie z lektury to przywiązywanie wagi do produktu, poznanie jego zalet i wad, odróżnienie dobrego od złego – w końcu to od produktu zaczyna się całe gotowanie.

Wzór Na Smak
Grzegorz Łapanowski

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.