Zaznacz stronę

Ten napis wielokrotnie czytaliśmy na różnego rodzaju produktach. Niektóre z nich, ba! nawet większość, z logicznego punktu widzenia nie powinna zawierać orzechów. Ponieważ około 2% społeczeństwa jest dotkniętego alergią na orzechy, tego typu informacja, w obawie przed wywołaniem niepożądanych efektów, musi się znaleźć na wszystkich produktach, które choćby wytwarzane są w tej samej fabryce co produkty z zawartością orzechów. Ze względu na szok anafilaktyczny, jaki może spowodować choćby drobna ich ilość – w dzisiejszych czasach używanych chociażby w formie niedostrzegalnego przez oko zagęstnika – podanie informacji jest kluczowe.
Wiemy już, jak istotne jest zasygnalizowanie obecności orzechów w różnorodnych produktach, jednak to nie zmienia faktu, iż nadal możemy pośmiać się z wynikających z tego absurdów.
W kwietniu bieżącego roku, Brytyjski hipermarket wycofał z półek „monkey nuts”, ponieważ na opakowaniu nie umieszczono informacji przestrzegającej alergików przed ich spożyciem . „Monkey nuts” to brytyjski odpowiednik „peanut”, czyli orzeszka ziemnego. Wychodząc z założenia, że człowiek uczulony wie, przez zjedzenie czego może cierpieć, a do tego opakowanie jest półprzeźroczyste – kompletnie nie rozumiem problemu. Warto też zauważyć, że orzeszki ziemne należą do roślin bobowatych i poza nazwą, z orzechami (w sensie biologicznym) nie mają wiele wspólnego. Co ciekawsze, w grupie alergii na orzechy nie ma orzeszków ziemnych – są one popularnym i intensywnym alergenem, nie należącym jednak do tej grupy.
W internecie można przeczytać głosy samych alergików:
„Informacja „może zawierać śladowe ilości orzechów” jest dla mnie bezużyteczna. (…) jakich orzechów? Jeśli są to orzeszki ziemne, powinienem trzymać się z daleka, jeśli inne, mogę jeść. Codziennie jestem zmuszony odmówić sobie masy produktów tylko dlatego, że zostały nieprecyzyjnie opisane.”
Nasza kulinarna świadomość powoli zaczyna osiągać satysfakcjonujący poziom. Warto tu pamiętać, o osobach z celiakią – koniecznym dla nich jest stosowanie diety bezglutenowej, obecnie coraz popularniejszej także wśród zdrowej części społeczeństwa. Tu oznakowania są równie ważne, co w przypadku alergii. 
W przyszłości przygotujemy mapę z zaznaczonymi restauracjami, w których można zjeść pełen bezglutenowy posiłek..

Share This

Share This

Share this post with your friends!