Good Place Warsaw

…zachęca do sięgnięcia po nowe (Czajnikowy.pl)

Czajnikowy.pl powoli podbijał serca miłośników czaju, zaczynając od bloga, poprzez YouTube i sklep z herbatą i niezbędnymi do jej parzenia akcesoriami. Książka była kwestią czasu, co jak zwykle wzbudziło we mnie pewne obawy. Czy publikacja utrzyma poziom bloga? Forma zbita, książkowa wymaga spójności, przemyślenia zarówno ułożenia jak i sposobu podania treści. Musi być atrakcyjna dla sympatyków tematu, nie pozostawiając przy tym laików na poboczu. I koniec końców – musi być ładna, bo niejednokrotnie o sukcesie książek kulinarnych decyduje właśnie oprawa graficzna: przejrzysty design i wysokiej jakości fotografie.

Książka w twardej oprawie, pełna jest obrazów podróżniczych oraz poglądowych mających na celu pomóc rozróżnić gatunki liści. Bo właśnie tym po części jest książka – przewodnikiem po obfitości, pochodzeniu i sposobach parzenia. Historia przeplata się z teraźniejszością, praktyczne informacje i suche fakty stoją ramię w ramię z anegdotami i legendami. Największą zaletą pozycji jest jej zróżnicowanie, to dzięki wymieszaniu treści nie przestałem czytać, nie odkładałem prędko książki na bok. Po raz pierwszy dowiedziałem się, że herbata oolong zalicza się do niebieskich… Całe życie myślałem, że to herbata czerwona!

Rafał Przybylok zaraża prawdziwą pasją do naparu, czy raczej naparów, ponieważ nie sposób wszystkich wrzucić do jednego wora. Jest rozdział poświęcony yerba mate, są przepisy na wariacje z herbatą w roli głównej, w tym na herbatę po tajsku. Oczywiście rozbudza to moje potrzeby podróżnicze – ze wstydem przyznaję, że poza tradycyjną japońską ceremonią parzenia herbaty, okazjonalnymi tureckimi „cukierkami” i chińskimi kulkami niewiele odmian regionalnych znałem… Na samym końcu dowiemy się, jakie są alternatywne zastosowania herbaty, od okładów, przez peeling po wypełnienie poduszki!

Książka budzi w nas świadomość wyboru. Przy tak dużej popularności herbaty w Polsce, wciąż większość z nas wybiera najtańsze jej odmiany, najczęściej pochodzące z dyskontów. Nie mówię, że nigdy po taką nie sięgnąłem, jednak wiedza –  w tym zawarta w Czajnikowy.pl – zachęca do sięgnięcia po nowe odmiany, do stworzenia własnej kolekcji różnych smaków. Ostatnimi czasy przesadzałem trochę z kawą, dlatego nadzieję pokładam w kofeinie zawartej w herbacie…

  • Tytuł: Czajnikowy.pl dobra herbata
  • Autor: Rafał Przybylok
  • Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
  • Zdjęcia: Jadwiga Janowska, Joanna Kończak
  • Copyright ⓒ Czajnikowy.pl
  • 320 stron, twarda oprawa, wymiary: 189 mm x 245 mm
  • ISBN: 978-83-101-3126-3

Skomentuj jako pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *