…czas na kuchnie polską nowoczesną (Mała Polana Smaków) 2


Przez bardzo długi czas restauracje z kuchnią polską dzieliły się z grubsza na trzy kategorie: białoobrusowych i sztywnych jak odmrażane tam mięso, barów i sieciówek, dla których miarą jakości była gramatura, oraz restuaracji autorskich, oryginalnych i przy tym okropnie nieprzewidywalnych (w złym tego słowa znaczeniu). W kategorii numer jeden człowiek nigdy nie czuł się wystarczająco dobrze ubrany, a eskalopki cielęce potrafiły mieć pięć dodatkowych nazw; w drugiej zaś jakość pozostawiła dużo do życzenia, jednak nie brakowało klientów, bo nadal dla wielu Polaków podstawowym kryterium „dobrego posiłku” jest talerz napakowany po brzegi żarciem; trzecia kategoria jak rosyjska ruletka – najczęściej bywała niewypałem. Miejsca takie jak Mała Polana Smaków pokazują, że tamte podziały zostawiliśmy w tyle, a miejsce i czas na kuchnie polską nowoczesną, acz niepozbawioną mocnego zakorzenienia w historii jest właśnie teraz.

fullsizeoutput_5df5

Restauracja Andrzeja Polana znajduje się niedaleko Łazienek, w bezpośrednim sąsiedztwie niedawno opisywanego przeze mnie Blue Cactus (jeśli jeszcze jest dostępne, wpadnijcie koniecznie sprawdzić menu przygotowane przez Ale Meksyk!). Restauracja niewielkich rozmiarów, za to dość ciepła i przytulna, drewniana i nienachalnie polska. Raczej odradzam wizytę tym, którzy nie lubią blisko zestawionych stolików, jeśli macie w planach wizytę większą grupą – rezerwujcie z wyprzedzeniem, zmieści się w lokalu z piętnaście osób naraz.

fullsizeoutput_5def

Karta podzielona jest na Małe, Głębokie, Duże oraz Słodkie Talerze, co zgodnie z intuicją oznacza przystawki, zupy, dania główne i desery, wszystko w cenach od trzydziestu do pięćdziesięciu złotych. Na początek próbuję „Tatar wołowy, klasyka dodatków” (39PLN), ale zanim pojawi się on na stole, pojawiają się wypiekane na miejscu bułeczki z czarnulką, bardzo przyjemne i aromatyczne czekadełko.

fullsizeoutput_5df3

Tatar to strzał w dziesiątkę, mięso świeżutkie i drobno posiekane, dodatki – zgodnie z opisem – tradycyjne i pyszne, również posiekane drobno: cebulka, ogórek, pieczarki. Estetyka podania – nie tylko tego dania, ale i reszty – jest mocną stroną Polany, bez przesadnych komplikacji, za to w dobrym guście.

fullsizeoutput_5df1

Głęboki Talerz zawierający „Lekka grzybowa, ciastko serowe, ziemniak tłuczony” (30PLN). Tu ponownie ślinka do ust napływa przy sposobie prezentacji dania – napar podany jest w osobnym dzbanuszku tak, żeby można było zalewać kompozycje znajdującą się w środku. Niestety, zupa może jest lekka, ale zdecydowanie zbyt słona, esencjonalna do granic możliwości. Możemy dysktuować, czy to kwestia wyrazistego smaku, czy błąd, jednak w moim odczuciu zepsuło to danie.

fullsizeoutput_5df2

„Mostek wołowy, ketchup śliwkowy, kolorowa marchew, szpinak, zielony groszek” (59PLN) wydał mi się oczywistym wyborem pośród Dużych Talerzy. Mięso bardzo delikatne o przyjemnej fakturze, przybrane warzywami podlanymi wcześniej wspomnianym ketchupem – smak delikatny, nienarzucający się. Przemawia do mnie na wielu poziomach.

fullsizeoutput_5df0

Ze słodkości wybrałem „Krucha beza, karmelizowana jarzębina, krem z kawy inki” (32PLN) – pytanie ciśnie się na usta, czemu tak rzadko pamięta się o jarzębinie?! Przecież to idealny dodatek, a w zestawieniu z kawowym kremem – ideał. O dziwo, najsłabszym elementem dania jest sama beza – tu nie ma wątpliwości, Pani Gessler pozostaje królową warszawskich bez, jednak reszta dania to smak dzieciństwa, wspaniały wehikuł czasu.

fullsizeoutput_5dee

Mała Polana Smaków to miejsce oryginalne i ciekawe, o smakach wyrazistych i zapadających w pamięć. Niestety, uważam ceny za odrobinę zbyt wysokie – zwłaszcza, jeśli chcemy spróbować każdego talerza. Nie wspomniałem wcześniej o bardzo zaangażowanym i zorientowanym w kuchni kelnerze, krzątającym się energicznie po niewielkiej powierzchni lokalu sprawiając, że siedzi się tu przyjemnie – jestem ciekaw, jak rozwinie się sezonowa karta.

Mała Polana Smaków
Strona: http://polanasmakow.pl/
Adres: Belwederska 13
Godziny otwarcia: pon-nd 12:00-22:00
Numer telefonu: 22-400-80-48

Mała Polana Smaków Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “…czas na kuchnie polską nowoczesną (Mała Polana Smaków)