Elegancja rządzi nie tylko przy stoliku, ale i w kuchni („Ćma”) 1


A ja lubię, jak właściciel podchodzi i pyta, czy mi smakuje. Dlaczego? Bo wysyłanie biednych kelnerów, którzy na to, że coś jest nie teges, mogą co najwyżej poprosić kierownika/kucharza, jest trochę bezduszne. Z resztą, czy trzeba wam o tym mówić? Spora część z was ma za sobą doświadczenia w gastro, więc wiecie, że to droga niełatwa, najeżona niezadowolonymi klientami, kłamstewkami i blogerami (tych to już powinno się zdelegalizować!). Ćma, nad którą czuwa wytatuowana ręka Mateusza Gesslera jest miejscem przyjaznym gościom, o nienagannym wystroju wnętrza i doskonałej obsłudze. Czy to już zachęca? Rzućcie okiem na drewnianą rzeźbę:



Karta stosunkowo krótka, przyjemnie polska. Dania od dziesięciu do trzydziestu złotych, w większości w formie degustacyjnej. Biorąc pod uwagę, że lokal czynny jest całą dobę, mamy do czynienia z Zakąskami na sterydach, starym koncepcie za to w chwalebnej, nowowczesnej reedycji.



Gzik wielkopolski (10PLN) nie zachwyca, ale też nie taka jego rola. Do zachwytów są raki po polsku (25PLN), nie dość, że pyszne to przecudownie podane, w pieczonej kokilce. Oczywiście mowa tu o daniu tłustym, rozpływającym się w ustach…





Rosbef po angielsku z musem chrzanowym (20PLN) jest leciutki, tu przydaje się podane wcześniej pieczywo.



Karta bogata jest także w wina i drinki, co biorąc pod uwagę godziny otwarcia jest jak najbardziej wskazane. Do Ćmy nie zwabi mnie światło obiadu, pełnej kolacji raczej też nie – żeby się najeść, musiałbym zamówić ze trzy talerzyki. Jednak na spotkanie w gronie znajomych, podczas biesiady alkoholowo-przegryzanej, bądź na tak zwaną „przekąskę” wpadnę bardziej, niż chętnie. Elegancja rządzi nie tylko przy stoliku, ale i w kuchni.

Ćma by Mateusz Gessler
Strona: FB
Adres: Koszykowa 63, Śródmieście
Godziny otwarcia: 24hr
Numer telefonu: jedynie e-mail rezerwacja@gessler-koszyki.pl

Ćma Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Elegancja rządzi nie tylko przy stoliku, ale i w kuchni („Ćma”)