MONA LISA WITH BAZOOKA (Zakład Mięsny)


Te same powody, dla których ktoś może w Zakładzie Mięsnym czuć się dobrze, są powodami, dla których inni wyjdą. Surowe białe kafelki na ścianach? Każdy mebel z innej parafii, jakby odbywał się tu targ staroci? Murale nawiązujące do Banksyego i coraz to szerszego grona jego naśladowców? Dania odbierane „na kartkę” w kuchni? Już powinniście mieć zarys, już powinniście wiedzieć, w którą stronę przechyla się Wasza szala „TAK/NIE”. W następnych akapitach porozmawiamy o kuchni.





Zakład Mięsny na swoją nazwę zasłużył historią, dawniej były tu praskie Zakłady Mięsne, więc zgodnie z tradycją, przyjrzyjmy się karcie pod kątem mięsiw: steki, plastry bekonu z dipami, burgery, tatar… Trochę tego jest, nazwy (MONA LISA WITH BAZOOKA) zachęcają i w jasny sposób nawiązują do konceptu miejsca. Nie zabrakło też opcji dla mięsosceptycznych, pod warunkiem oczywiście, że przekroczą próg tego miejsca – może lepiej ich o historii nie uświadamiać, może przeoczą rzeźnicze stoły…





Zgodnie z rekomendacją sięgam po pizzę i drinka – w końcu mamy tu do czynienia z popularną „klubokawiarnią”. Pizze na bardzo cienkim cieście, robione na naszych oczach, świeżutkie i eleganckie. Ktoś ma tu dobry smak i wie, jak powinna wyglądać pizza, choć już zamiast oliwy podawany jest (tzn można sobie wziąć) sos pomidorowy lub czosnkowy.



Chciałbym powiedzieć, że dobrze, że warto, ale jest to miejsce szybkiej kuchni i trochę na tym traci. Jeśli jesteś studentem, bądź oszczędzasz na wizytę u Amaro, warto zainteresować się ogłaszanymi na FB promocjami – trochę ich tutaj jest. Póki co mogę powiedzieć, że to najlepsze jedzenie wśród miejsc, które nie są głównie na jedzenie nastawionymi.

Zakład Mięsny
Strona: FB
Adres: Wileńska 25, Praga Północ
Godziny otwarcia: 12 do 24
Numer telefonu: +48 690 944 944

Zakład Mięsny Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *