Nowoczesna jadłodajnia (Secado)


Zaproszenie ze strony Secado bardzo mnie ucieszyło – w lokalu przy ulicy Marszałkowskiej byłem zaraz po jego otwarciu i ciekawy byłem, jak sobie radzi. Poprzednią wizytę wspominam pozytywnie, jednak w lokalu panował dziwny chaos, teraz widocznie przekuty w pozytywną energię – skorzystałem razem ze znajomymi, co bardzo do Secado pasuje, restauracja wręcz prosi się o wizytę w większym, głośnym i radosnym gronie. Niepodzielnie panują tu wieloosobowe stoliki, wiele butelek wisi nad barem, wiele pozycji jest w karcie: od kuchni europejskiej, przez tex-mex po…



Skoro już zebrało się towarzystwo, to towarzyszko zaczęliśmy – talerzem przystawek (39PLN), a na nim: krążki kalmara, skrzydełka BBQ, skrzydełka Luizjana, papryczki jalapeno, sataye z kurczaka, krążki cebuli, marchewka, seler naciowy. Do tego sosy: aioli i serowy, całość przepięknie podana i polana żywym ogniem. Samodzielnie polecałbym skrzydełka, bo i o nie przy stole rozgrała się największa walka.





Heros King (32,90PLN) to zgodnie z nazwą prawdziwe wyzwanie, trzysta gram średnio wysmażonej wołowiny, ułożonej grzeczniutko na bekonie, serze cheddar, pomidorze, cebuli i ogórku konserwowym. Jeśli to mało, to są jeszcze frytki, acz ja skupiłem się na kanapce, która zdecydowanie jest ponadprzeciętnie dobra, muszę pochwalić relację jakość-cena.



Stek z rostbefu (42,90PLN) na mój gust odrobinę zbyt mocno wysmażony, za to z dobrej wołowiny (rostbef to lędźwiowa część wołu), podane na opiekanych ziemniakach i grillowanych warzywach.



Elementy tex-mex wypadają dobrze, lepiej prezentuje się karta drinków. Doświadczony barman, wbrew pozorom, nie jest w restauracjach tak częstym zjawiskiem, tu w karcie popisowo prezentuje się Lynchburg Lemonade.



Secado nie ma kuchni odkrywczej, nie znajdziemy tu kulinarnych nowinek – ale jest to zbędne, ponieważ oferowany miks znanych pozycji stoi na wysokim poziomie. Jest tu też pewna łatwość, lekkość podobna do tej, którą znamy z Aioli, tu też znajdziemy listę codziennych specjalnych ofert. Nowoczesna jadłodajnia jest czymś więcej, niż przekrojem przez to, co obecnie jest modne – to przede wszystkim miejsce, w którym ludziom chcą się spotykać.



Secado Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *