…zależnie od „portu” w jakim jesteśmy (Porto.wa)


Yacht Club Polska działa nieprzerwanie od 1924 roku i swoje siedziby ma w dwudziestu polskich miastach, jednak Zarząd Główny znajduje się pod adresem Wał Miedzeszyński 377, w tym samym budynku co restauracja porto.wa. Z przyjemnością stwierdzam, że udało się uniknąć banału – marynistyczny wystrój jest zaaplikowany ze smakiem, traktowany jako dodatek, a nie nachalny temat przewodni. Karta nie stoi rybami, nie przepycha się owocami morza, temat traktując raczej alegorycznie, podczas mojej wizyty dostępna była dodatkowa karta ukraińska, a z tego co zrozumiałem, suplementy zmieniają się zależnie od „portu” w jakim jesteśmy. Podoba mi się.





Dobrym i rozsądnym pomysłem okazało się zamówienie przystawki porto.wa (32PLN). Na tacce znalazły się wędliny, kapary, sery, oliwki i tutejsze puszysty chleb. Całość dobrana z głową, podług klucza jakościowego, więc trudno nie być zadowolonym.



Z ukraińskiej karty skusiły mnie placki ziemniaczane z gulaszem – nie jest to wersja polska, co mogłoby być oczywiste, ale warto napisać raz jeszcze. Ukraińskie placki ziemniaczane są bardziej mączne, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, idealnie pasuje do nich gęsta śmietana. Gulasz wieprzowy zdaje egzamin, choć nie pozostawia wątpliwości co do tego, kto gra pierwsze skrzypce – placki!



Stek wołowy (38PLN) jak zawsze powoduje wysokie oczekiwania, jednak tutejszy był zdecydowanie przesolony, co utrudniało odbiór mięsa, do tego szpinak, na którym został podany nie był poprawnie odsączony… W połączeniu z czarnym łupkiem pojawia się ściekająca z „talerza” katastrofa”. Po odłuskaniu soli pozostaje całkiem dobre mięso o odpowiednim stopniu wysmażenia, jednak damage is done.





Ahoj, marynarze! Porto.wa to miejsce nad plażą, które pełny swój urok pokarze wiosną, przy otwartym na Wisłę balkonie. Zimą kuchnia nie jest zła, jednak do zachwytu trochę wiatru w żaglu zabrakło – niemniej wrócę, jeśli nie dla obiadu, to dla samego miejsca.



Porto.wa
Strona: FB
Adres: Wał Miedzeszyński 377, Saska Kępa
Godziny otwarcia:
Pon-Ndz 11:00-21:00
Numer telefonu: +48 517 417 770

Porto.wa Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *