Smacznie i modnie (Raj w Niebie)


Czekałem z tą recenzją, czekałem aż słońce przypali mnie do betonu, aż zaskwierczę i powiem „dość, ja chcę odrobiny cienia i zimna” – i tak źle, i tak niedobrze. Typowo. Tymczasem jest inny sposób na pokonanie upału, niż zaklęcia i taniec deszczu, niż przeklinanie płonącej gwiazdy, a jest nią wyprobowana kuchnia hawajska. W celu zażycia remedium udałem się do Raju w Niebie, który odwiedzić można bez opuszczania tego padołu łez – znajduje się na tyłach ulicy Chmielnej, niedaleko mojego dawnego zakątka imprezowego. Co zamówić, i dlaczego poke bowl? O tym już za chwilę.

Wnętrze Raju jest prawdziwie rajskie: paprotki dominują żywotną zielenią, na sklepieniu urzeka niebiańskie malowidło, na ścianach czai się malowany zwierzyniec, geometryczny bar jest nowoczesny, przy czym nie odstaje od reszty wystroju. Wszystko skutecznie odwraca uwagę od samej budowli, która mogłaby skorzystać na pracach konserwacyjnych. Obsługa uśmiechnięta i uprzejma, zdaje się mieć rzadką w tej branży frajdę ze swojej pracy (i mówię to na bazie niejednej wizyty!).

Czym jest poke bowl? To tradycyjne danie hawajskie, którego podstawą jest surowa, acz dobrze doprawiona ryba, podana w miseczce na ryżu, opcjonalnym jest duży dodatek świeżych owoców i warzyw. Trochę przypomina to zdekonstruowane (słowo, które nazbyt często pojawia się ostatnimi czasy w restauracyjnych menu) sushi, tyle że ryba krojona jest w kostki, a nie w plasterki. W Raju spróbowałem: Ahi Poke Bowl (29,60PLN), w skład którego wchodzi świeżutki tuńczyk, a także mango, awokado, wiórki kokosa, ogórek, cukinia, rzodkiewka oraz wakame. Wszystko polać można sosem sezamowym, który dodaje odrobiny tłustego, satysfakcjonującego smaku.

Moa Bowl (25,40PLN) to dalsze odejście od klasyka, rybę zastępują szaszłyki z kurczaka – dobrze doprawione i smaczne. W misce zaś, poza ryżem, znalazły się: kiwi, pomarańcza, ananas, kolendra, dynia marynowana, roszponka, szpinak i wiórki kokosa. Tym razem sos orzechowy dodaje ostatnie muśnięcia.

Pierwsza restauracja z kuchnią hawajską i ja wiem, że sprawdzę każdą następną. Jest pozytywnie, świeżo, pomysłowo, a przy tym smacznie i modnie. Ostatnie dwa przymiotniki nieczęsto idą w parze, dlatego warto się Rajem zainteresować, nawet jeśli jest się do surowych dań nastawionym sceptycznie.

Raj w Niebie

Strona: FB

Adres: Nowy Świat 21, Śródmieście

Numer telefonu: 502 959 996

Godziny otwarcia:

Pon 12:00 do 22:00
Wt 12:00 do 23:00
Śr 12:00 do 23:00
Czw 12:00 do 23:00
Pt 12:00 do 22:00
Sb 10:00 do 22:00
Nd 10:00 do 22:00


Raj w Niebie Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *