Flaki, szpik, cielęcina, ser długo dojrzewający (Varso Vie)


O ile Azję odwiedzam z pasją (nie tylko) podróżnika, tak kierunek na kuchnię polską obieram sentymentalnie, w momentach tęsknoty za domem, babcinymi obiadkami i familijnymi spotkaniami, lekko przy tym wystraszony. Trend nowoczesnej kuchni polskiej, który omawiałem już przy okazji odwiedzin w przeciekawej Małej Polanie Smaków ma się dobrze, dzięki czemu coraz częściej i chętniej stołuję się w miejscach kuszących swojskimi specjałami. Moja wcześniejsza niechęć, przyczajona obawa, wynikała z wciąż – choć coraz rzadziej – egzystujących reliktów, które tłustego schabowego w oklapniętej panierce nazywają specjałem, a polędwica wołowa jest polędwicą jedynie z nazwy. Na szczęście do banału Varso Vie jest bardzo daleka.



Nie byłbym sobą, gdybym mógł przejść obojętnie obok „Flaki, szpik, cielęcina, ser długo dojrzewający” (). Na pierwszy rzut oka porcja drobna, jednak to wina/zasługa głębokiego talerza, dysproporcja podkreślona przez przesmaczny czips z sera. Zmysł powonienia pobudza znajomy zapach, niby nic nowego, a z charakterem, a dobrze, a warto.



Sekundując zachwytom kelnera nad tutejszą bawetą, wybieram danie w wersji z szalotką i domowymi frytkami (35PLN) i spotyka mnie lekkie rozczarowanie. Prosiłem o mięso krwiste, na stół dociera wersja medium, jest pokorjone w małe kawałki i podsmażone z szalotką. Frytki grubokrojone i syte, adekwatnie solone i smaczne, jednak majonez tak intensywny, że całkowicie dominuje smak tego, do czego został dodany.



Sałatka z kurczakiem owiniętym w boczek, sardelą, jarmużem, serem długodojrzewającym, czerwoną cebulą i grzankami (24PLN) jest bardziej, niż trafiona. Jarmuż przyjemnie chrupie, cebula pobudza ślinianki, a kurczak i boczek to konkret, którego w sałatkach niejednokrotnie brakuje.



Varso Vie czerpie garściami z tego, co w kuchni polskiej najlepsze. Są tu regionalizmy, takie jak śląska ciapkapusta, specjały w postaci smalczyka z kaczki, modne i zapomniane cuda – szpik kostny. Plac Konstytucji to miejsce, które wymusza atrakcyjną dla mas ofertę, podobnie czynnikiem motywującym jest spory metraż lokalu. Varso Vie jest złapane w pułapkę kuchni ambitniejszej, która musi „się podobać i sprzedawać”.

Varso Vie
Strona: FB
Adres: Plac Konstytucji 2, Śródmieście
Godziny otwarcia:
Pon-Czw 12:00 do 23:00
Pt 12:00 do 24:00
Sb 14:00 do 24:00
Nd 14:00 do 23:00
Telefon: 22 622 24 72

Varso Vie Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *