Tex-mex w wersji domowej (Taco Bar)


Nie wiem czemu tak długo zwlekałem z napisaniem o tym małym skarbie! Lokal niewielkiej powierzchni umiejscowiony jest zaraz po drugiej stronie Wisły, na końcu Trasy Łazienkowskiej, pod wiaduktem przy przystanku Saska. Pomimo sąsiadującego przez ścianę kebaba, Taco Bar trzyma się bardzo mocno, drzwi ciągle otwierają się i zamykają, wpuszczają co po raz kolejny przywraca wiarę w kubki smakowe rodaków. Tex-mex w wersji domowej jest zdrowszy i smaczniejszy!



Przez niewielką odległość dzielącą Taco Bar od mojego domu, okazję miałem spróbować niemal wszystkich dań z regularnego menu, jednak zdjęcia tu zamieszczone będą pochodzić z dwóch konkretnych wizyt. Podczas pierwszej spróbowałem zestawu lunchowego – lubię wiedzieć, czy oferta promocyjna nie odbiega jakością od tej serwowanej regularnie – tu się nie zawiedziecie, bo choć mniejszy objętościowo, to smaczny i w całkiem rozsądniej cenie szesnastu złotych bez dziesięciu groszy za zupę i drugie danie. Szkoda jedynie, że nie zawsze jest to lunch meksykański…





Skoro jasnym jest, że w Taco nie oszukują, to i specjalność zakładu też nie jest oszukana! Burrito z rwaną wołowiną (16,90) przepełnione jest papryką, kukurydzą, czerwoną fasolą, sałatą, pomidorami i ryżem, jednak to jalapeno i kolendra dodają mu rumieńców. Podobnie jak osiołek (czyli burrito), taco i quesadilla występują w wersjach z kurczakiem bądź wołowiną, przy czym polecam tą drugą, bo jest… ciekawsza. I nie piszę tego jedynie dlatego, że darzę czerwone mięso nieskończenie wielkim uczuciem.





Jednak kategoria „streetfood”, niż „restauracja”. Taco jest idealnym miejscem, żeby zamówić dania wcześniej, odebrać w locie i skonsumować przy Netflixie. I to nie z powodu braku miejsca, a właśnie streetfoodowego charakteru lokalu – zgrabnie zapakowane w kartonowe pudełka przysmaki podawane są zawsze z guacamole, salsą i śmietaną. Solidna ilość jedzenia nie zawiedzie nawet największych głodomorów, a przygotowywane na miejscu (i na widoku) dania zachęcają do częstych odwiedzin.

Taco Bar
Strona: FB
Adres: Aleja Stanów Zjednoczonych 20A, Saska Kępa
Godziny otwarcia:
pon-sob 10:00-22:00
Numer telefonu: +48 795 161 731

Taco Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *