…osoba odpowiedzialna za zabawy z mąką powinna być noszona na rękach (Sztolnia)


Katowickie centrum handlowe Silesia na początku mnie przeraziło – podczas mojej wizyty, w domku przypominającym dwustronne więzienie, w otoczeniu tłumu gapiów znajdowało się dwoje młodych YouTuberów. Sytuacja wydawała się o tyle surrealistyczna, że w przeciwieństwie do performansu „The Artist Is Present” Mariny Abramović, oni nie mieli przerwy, choć dystans był większy, niż tylko muzealny stół. Ale nie o tym miałem pisać – Sztolnia – jak sama nazwa wskazuje, znajduje się w pokopalnianym budynku, tuż obok frontowego wejścia do Silesji. Wnętrze industrialne, nawiązujące do dawnego charakteru całego ośrodka, kuchnia otwarta, stolika przegrodzone zapasami oliwy, pomidorów w puszkach, oliwek, octu itp. itd.



Mógłbym ponarzekać na trochę niekonkretną i typową kartę: makarony włoskie, burgery, z ryb łosoś i dorada, pizza, wśród sałatek miks sałat, ale… Już na początku dostaję do spróbowania bułeczki z pesto, wypiek zacny i swojski, a późniejszy koszyk pieczywa wystarczy, a grymasy się kończą! Zarówno z czarnuszką, jak i ciemny na zakwasie są świetne.





Wcześniej wspomniany koszyczek jest dodatkiem do tatara wołowego (29PLN), tu w bardzo dobrej i smacznej wersji, z dodatkiem cebuli, prawdziwków marynowanych, ogórka kwaszonego i chorizo. Podług karty w składzie znajduje się też sardynka, jednak w mojej wersji albo nie było – albo w ilości niewyczuwalnej, może i lepiej.



Zupa cebulowa (14PLN), a warto wspomnieć, że na obiedzie byłem ze specjalistką w temacie, jest w porządku. Dość mocno doprawiona i charakterna, co w tym przypadku zdaje egzamin.



Nadmiar jest za to grzechem głównym Classic Burgera (28PLN), o którym trudno powiedzieć więcej, niż że został zatopiony sosem majonezowym. Po co, skoro obok podane są trzy pojemniczki: keczup, majonez i bbq? Jeśli ktoś tak sobie życzy, to sobie maźnie, może nawet i utopi, do woli. Szkoda, bo przez to nie czuć wypiekanej na miejscu bułeczki, polskiej wołowiny i reszty dodatków. Frytki wchodzą gładko.



Sztolnia zachęca pieczywem, osoba odpowiedzialna za zabawy z mąką powinna być noszona na rękach, wnętrze jest ładne i pozwala gościom pooddychać. Na minus zaliczę lekko znudzonego kelnera, który ożywił się dopiero, gdy dopytałem o chleb. Może potrzebna była stymulacja w ramach południowej kawy?
Sztolnia. Chleb, Mięso, Wino.
Strona: FB
Adres: Chorzowska 109, Katowice
Godziny otwarcia:
Pon-Pt 08:00 do 22:00
Sb -Ndz 11:00 do 22:00
Telefon: 506 788 775



Sztolnia Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *