…pierś z gęsi sous-vide w sosie wiśniowo tymiankowym (Cała Naprzód)


W nowoczesnym budynku wciśniętym pomiędzy zabytkowe kamienice, na czwartym piętrze z wielkim tarasem wychodzącym na rzekę i pobliskie Gdańskie Muzeum Morskie, czy to nie brzmi bajkowo? Otóż nie do końca, bo największym moim problemem z restauracją „Cała Naprzód” jest właśnie jej wystrój, który jednoznacznie kojarzy mi się ze chrzcinami, komuniami i innymi biesiadno-rodzinnymi okazjami. Kelnerka prasuje obrusy w jednym z rogów sali, jakby zaraz miała pojawić się najważniejsza rezerwacja grupowa, która tornadem dzieci przegna wszystkich wokół, na szczęście podczas mojej wizyty do tego nie dochodzi.

SAMSUNG CSC



Wahałem się pomiędzy tatarem a zupą rybną, kelner polecił pierwsze, więc wybrałem drugie. Bouillabaisse to francuski klasyk, zupa marynarzy, do której niegdyś wrzucano wszystko co się w sieć złapało (bazą często bywały te ryby, których na targu nie dało się sprzedać), a obecnie jej prowansalska wersja otoczona jest czcią. Tutejsza edycja ma bogaty, ale nie ciężki smak, lekko pikantna pozwala skupić się na rybnej wkładce, która to przecież sprawia, że jest smak.

SAMSUNG CSC



Tagliatalle pod rucolą skrywa mule, krewetki, przegrzebki, suszone pomidory i oliwki, sos to pesto bazyliowe z chilli. Danie niczym nie zaskakuje, nie ma tu fajerwerków, jednak jest poprawne.

SAMSUNG CSC



Więcej rumieńca na twarzy pojawia się, gdy na stół wpływa pierś z gęsi sous-vide w sosie wiśniowo tymiankowym, w zacnym towarzystwie kopytek i puree z czerwonej kapusty. Chrupka skórka kontrastuje z miękkim kopytkiem, mięso jest idealne, a sos sprawia, że…

SAMSUNG CSC



SAMSUNG CSC



…chcę powiedzieć „Cała Naprzód!” i bardzo dobrze, ponieważ jak po „A” przychodzi „B”, tak po daniu głównym czas przyszedł na deser. A tu niespodzianka, najjaśniejszy punkt całego posiłku, który z pewnością mnie tu ponownie przyciągnie. Fondant czekoladowy jest doskonale twardy na zewnątrz, z półpłynnym wnętrzem przekupującym mnie czekoladową osobowością. Od gałki sorbetu truskawkowego oddziela go kleks sosu truskawkowo-miętowego.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC



Po drobnych zmianach wizerunkowych, po niewielkiej rearanżacji wnętrza mógłbym przychodzić tu z przyjemnością, przyjemność też wywoła u mnie ten taras – kiedy już wiosna zagości na dobre, a temperatury będą prosiły o najlżejsze z lekkich kurtek.

SAMSUNG CSC


Cała Naprzód
Adres: ul. Tokarska 21-25 (Ośrodek Kultury Morskiej IV piętro), Gdańsk
Godziny otwarcia:
Wt 11-20
Śr, Czw 11-21
Pt, Sob 11-22
Nd 11-20
Numer telefonu: 58 329 87 25

Restauracja Cała Naprzód Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *